Emisiunea “Dreptul la Sănătate”

Emisiunea "Dreptul la Sanatate", difuzata saptamanal la Pro TV Iasi din decembrie 2003, este cea mai longeviva productie TV de pe piata locala a Iasului. Este considerata in lumea profesionistilor dar si de catre iesenii consumatori de programe TV un mare succes.

dreptul-la-sanatate-1.jpg

Nu corespunde nici uneia dintre retetele de succes in televiziune utilizate pe scara larga, la nivel local sau national. Nu te face sa plingi si nici nu subliniaza ridicolul, nu e un show cu fete atractive si nici nu are atacuri la persoana, nu sfatuieste si nici nu da retete prin telefon. Este pur si simplu o dezbatere pe teme de viata, de sanatate, de cultura. Este o dezbatere pe teme din bioetica dar abordeaza si probleme de organizare, de politica sanitara sau de legislatie in domeniu.

Dezbaterea, in general, este o tema pentru acasa data romanilor de occidentali. Dezbaterea TV e o specie grea si cu multe fatete. Realizatorul si moderatorul emisiunii "Dreptul la Sanatate", prof. dr. Vasile Astarastoae, a reusit sa inoveze un stil de dezbatere pe ecran care i-a asigurat succes si audienta.

Emisiunea are un format care sa implice multi participanti la dezbatere dar care nu permite intreruperea discutiei. In fiecare editie exista doi invitati care se pot completa sau contrazice unul pe altul. Pe linga acestia, mai participa la dezbatere, prin interviuri consemnate anterior si montate in calupuri distincte, specialistii in tema data si marele public, oamenii intrebati pe strada despre ce cred ei in legatura cu subiectul dezbaterii. Nu sunt permise interventii telefonice in direct tocmai pentru ca exista riscul deturnarii discutiei. Parerile sau intrebarile telespectatorilor care suna in timpul emisiunii sunt consemnate si transmise moderatorului.

dreptul-la-sanatate-21.jpg

De-a lungul multor ani de emisiuni saptaminale, prof. Astarastoae a schimbat vreo 3-4 minstri, doua legislaturi, a asistat la schimbarea titulaturilor date institutiilor medicale si a comentat schimbarea politicilor in domeniu, a criticat si adnotat legi, a dus campanii si, uneori, atunci cind erau neetice, a intrerupt campanii duse de altii.

La "Dreptul la Sanatate" au fost invitati medici si psihologi, preoti si analisti, deputati si senatori, jurnalisti si pacienti.

Si pentru ca era de mare notorietate la Iasi, dezbaterea TV a prof. Astarastoae a inspirat si pe altii, care au denumit la fel o emisiune difuzata la nivel national (este vorba despre emisiunea facuta un sezon de catre Val Vilcu la B1TV).

Producatorul emisiunii este Gabriela Gruia / Fix Media Advertising si ea se difuzeaza la Pro TV Iasi simbata, in intervalul orar 10–11.

Vezi secvente din emisiuni in arhiva VIDEO!